Sestavte si sensory play hravě a rychle. Vyberte si z témat, které stále přidáváme!

Život není černobílý, ale někdy je to skvělé!

Jeden z našich nejdůležitějších smyslových orgánů jsou oči. Než si jimi ale začneme užívat světa plného barev, musí se náš zrak pořádně vyvinout. Vše začíná již 22. den těhotenství, kdy se začínají tvořit základy očí ještě nenarozeného dítěte. V průběhu dalších týdnů a měsíců dochází k vývoji sítnice, duhovky, čočky, očních komor, víček a slzných žláz, ale ani porodem miminka vývoj jeho zraku zdaleka nekončí! Co a jak vidí novorozenec?

Po narození se zrak novorozence nejprve přizpůsobují světlu. Pokud je dítě narozeno v termínu, zhruba po týdnu vidí na vzdálenost 20 - 30 centimetrů. Zornice novorozence jsou zúžené, aby omezily množství světla které prostupuje do očí. Během několika prvních týdnů života se zornice rozšiřují a jsou schopné rozeznat vysoké kontrasty barev - vidí škálu světla a tmy, a také linie a tvary. 

TIP: Pro novorozené miminko jsou vhodné minimalistické Montessori kontrastní kartičky pro miminko

Pozornost dítěte přitahují především velké tvary a jasné barvy (černá, bílá, červená). Pokud je miminko kojené, pozná maminčinu bradavku nejen podle vůně. Vidí totiž kontrast mezi barvou kůže a dvorce maminky, který se již v těhotenství zvětšuje a tmavne.

V jednom měsíci dítě zaostřuje na obličej, a dokáže sledovat pomalu se pohybující předmět, za kterým otáčí hlavu. Měsíční miminko postupně přestává šilhat. Dítěti můžete nabídnout také chrastítko s rolničkou, protože kromě zraku je důležité trénovat i sluch. 

Ve dvou měsících je dítě schopno vidět menší detaily a předměty, které se zaujetím pozoruje a zkoumá. Je zřetelná lepší koordinace obou očí, jak šilhání ustupuje, a dítě zrakem fixuje předměty a obličeje.



Jak můžeme vývoj zraku v prvních týdnech podpořit?

Již od druhého týdne věku můžeme miminku nabídnout kontrastní produkty. Vhodný je například první závěsný Montessori Munari mobil, a kontrastní kartičky. Dítě můžete nechat odpočívat na zádech při sledování mobilu, nebo na bříšku, kde bude trénovat zvedání hlavičky a pasení koníků při pozorování kontrastníh kartiček.

    A co dál?

    Ve věku tří měsíců by mělo mít Vaše dítě natolik vyvinutou koordinaci očí a rukou, aby se strefilo do blízkého pohybujícího se předmětu. Ve třech měsících už by oči dítěte měly spolupracovat při zaostřování na předměty v okolí a při jejich sledování. 

    TIP: Kontrastní kartičky pro miminko už bude mít dítě pravděpodobně okoukané, a proto je vhodné zařadit kontrastní kartičky s říkankami, které mají využití až do věku tří let.

    Přibližně ve věku pěti měsíců dítě vnímá hloubku - tedy v jaké vzdálenosti se od něj nachází předměty v jeho okolí. Rozpozná tvář maminky i tatínka, a to i přes celou místnost.

    Půlroční dítě už dokáže bezpečně zaostřit na podávanou hračku a uchopit ji, protože zřetelně vidí už i vzdálené předměty. V tomto období je již možné říct, že barva očí dítěte je definitivní. 

    Nadále se zlepšuje koordinace očí, a zrak se postupně vyvíjí až téměř do šesti let. Zrak je třeba rozvíjet, a chránit. Pokud máte obavy, že má Vaše dítě se zrakem potíže, konzultujte situaci s Vaším pediatrem.